Mitä rahalla ei saa

On ollut vuosia, jolloin jouluvalmistelut ja joulun vietto ovat olleet niin intensiivisiä, että joulun jälkeen olen mielessäni tehnyt listan asioista, jotka aion tehdä seuraavana jouluna toisin.

Olen muun muassa päättänyt olla lähettämättä joulukortteja, koska hommaan on mennyt niin paljon aikaa ja energiaa. Aivan turhaa touhua pelata liiman ja glitterin kanssa!

Kerran päätin, että koska pienet lapsemme nukkuivat niin huonosti kyläpaikoissa, niin seuraavan joulun vietämme omassa kodissa vaikka maailma kaatuisi. Olen myös päättänyt, että lahjoja ostetaan seuraavana jouluna paljon vähemmän ja että ensi vuonna syön vähemmän suklaata.

No, seuraavan joulun lähestyessä olen tietenkin aina pyörtänyt pyhät päätökseni. Joulukortit ovat taas lähteneet matkaan, ja joulua on vietetty muualla kuin kotona. Vuosi on pitkä aika unohtaa.

Tänä jouluna päätimme jo hyvissä ajoin, että vietämme joulua mummoloissa eikä kotona. Joulu oli oikein onnistunut ja mukava, vaikka etukäteen haikailinkin hieman kotijoulun perään.

Lanttulaatikon voi ostaa marketista mutta jouluna annettuja halauksia ei. Tämän oivalsin jälleen kerran entistä syvemmin.

Ehkä joulun ei-uskonnollinen tarkoitus on opettaa epäitsekkyyttä kaikissa muodoissa: annetaan lahjoja mutta myös luovutaan jostain, kuten vaikka yöpaidassa vietetystä kotijoulusta, jotta toisille tulisi hyvä mieli. Ja kas, siinä sivussa huomaa itsekin saavansa iloa ja joulumieltä.

Joulun kaunein hetki minulle oli, kun lauloimme joululauluja isäni ja tyttäreni kanssa mummin keittiössä. ”Joulupuu on rakennettu…” Tai se, kun tyttäreni lauloi automatkalla Let It Go:ta soivan lahjakirjansa säestyksellä illan jo hämärtyessä.

Rakkautta, rakkautta.

Jos siis mietin, mitä päätöksiä tekisin ensi vuodeksi tämän joulun perusteella, listani näyttäisi tältä:

  1. Vietä joulua rakkaimpien kanssa, vaikka matkustaminen tuntuisikin etukäteen ajateltuna rutistukselta.
  2. Älä stressaa lahjoja tai ruokia: kaikkea on yleensä riittävästi.
  3. Kun lapsi pyytää pelaamaan Unoa, sano kyllä. Lue oma kirjasi sitten myöhemmin. (Esimerkiksi kymmenen vuoden päästä.)
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s