Ei mitään p**kaduuneja

Twitterissä pyörinyt aikuisten leikki #firstsevenjobs oli pitkästä aikaa ihan hauska. Ei minua niinkään kiinnostanut, mitkä olivat Alexander Stubbin 7 ekaa työpaikkaa, mutta omia nuoruuden työpaikkoja/-keikkoja oli kiva muistella.

Oma listani näytti tältä:

Laivasiivooja
Kaikki kotikaupunkini telakan työntekijöiden lapset saivat parin viikon kesätyön telakalta. Hommat sisälsivät talkkarihommien lisäksi myös laivan siivoamista sen jälkeen, kun telakan henkilöstö oli käynyt neitsytristeilyllä ja juonut itsensä änkyräkuntoon. Me kesätyöläiset siivosimme vessat ja herättelimme hyteissä kuorsaavia krapulaisia miehenköriläitä.

Marjanpoimija
Äitini ylipuhui kiltin kahvilaomistajan ostamaan minulta mustikoita. Muistaakseni äiti poimi marjoista ainakin puolet, mutta minä sain kaikki rahat.

Vanhainkotiapulainen
Yläasteen TET-harjoittelussa vietin viikon yksityisessä vanhainkodissa. Sain seurustella asukkaiden kanssa, järjestää heidän liinavaatekaappeja tarkkojen ohjeiden mukaan ja taluttaa heikompikuntoisia ruokalaan.

Varainkerääjä
Kiersin pimpottelemassa ovia ja keräämässä rahaa Invalidiliitolle. Äiti toimi kuskina ja jos joku lahjoittaja kirjoitti listaani vain 5 mk, äiti kirjoitti heti perään 10 mk. Näin seuraava lahjoittaja antoi taas 10 mk, koska edellinenkin oli tehnyt niin.

Pehmis-/lakumyyjä
Muistan tästä vain, että pehmiskone ylikuumenee tosi helposti ja ulos tulee silloin pelkkää maitolöröä.

Lastenvahti
Kävin pakolliset MLL-kurssit ja tein lapsenlikkahommia läpi lukion. Lempiperheessäni oli neljä lasta, vauva ja lattialle ruikkiva koira.

Asiakaspalvelija infopisteessä
Kotikaupungissani järjestettiin muistaakseni kauko-ohjattavien autojen EM-kisat, joiden infopisteeseen tarvittiin kielitaitoista väkeä. Viikonloppu meni hyvännäköisiä itävaltalaisia öögatessa (jutella ei toki uskaltanut).

Miettiessäni listaa koin hauskan ahaa-elämyksen: osaa näistä hommistahan minä teen edelleenkin vapaa-ajallani! Hoidan vanhusta (ainakin välillisesti), hoidan lapsia ja poimin mustikoita. Nyt vain teen sen kaiken vapaaehtoisesti ja ilman korvausta. Jotain nuo ensimmäiset 7 työpaikkaa taitavat minusta tahtomattanikin kertoa.

Ekat 7 työpaikkaa ovat loppuelämän kannalta huipputärkeitä, koska niissä oppii työelämän perustaitoja ja se tunne, kun saat ensimmäisiä kertoja rahapalkan tai kehuja työstäsi, on korvaamaton.

Tärkein oppi itselle lienee ollut, että maailmassa on paljon erilaisia ihmisiä ja kaikkia tulee kunnioittaa: niin krapulaista hitsaria kuin haurasta vanhusta. Jokainen heistä on opettanut minulle murusen elämästä ja ohjannut tulevia valintojani.

Ja vielä lopuksi: Koskaan en ajatellut, että yksikään työpaikoistani olisi ollut ns. paskaduuni. En silloinkaan, kun jouduin niissä aivan konkreettisesti käsittelemään tuota mainittua ainesta…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s